Kapcsolat

Podhorszky Tibor
Masszőrök Egyesülete elnöke

Levelezési cím: Budapest 1202
Szakolca u. 32.

E-mail: info@masszorokegyesulete.hu

FDM képzés

Mi az FDM?

FDM egy igen új és különösen hatékony mozgásterápiás eljárás, amit az amerikai sürgősségi orvos Steven Typaldos D.O. fejlesztett ki és amit ma már az egész világon egyre szélesebb körökben alkalmaznak. Az IFDMO az egyetlen intézmény, mely oktatási anyagát Stephen Typaldos elismerte. Az FDM elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápia.


A képzés végén kiállított dokumentumot a világon mindenhol elismert szakmai továbbképzési igazolásként fogadják el.

Igen sok mozgásszervi elváltozás és megbetegedés válik az FDM-mel kezelhetővé, amiket az eddigi terápiák nem tudtak megoldani, vagy csak igen lassú eredményeket mutattak (terápia rezisztens krónikus fájdalompáciensek). Éppen emiatt alkalmazzák az FDM-et sportolói körökben, ahol a regenerációban minden egyes nap számít. Krónikus fájdalompácienseknél egy megváltás a gyors, akár 20 perc alatt áttörő sikert hozó terápia, ami az évek fájdalmait egyszerre söpri el. Az FDM valóban döbbenetesen eredményes, gyors, tabukat döntögető, mozgásterápiás tanulmányokat alapjaiban megrendető eljárás.

Find it and fix it fast – találd meg és javítsd meg gyorsan!

A testbeszéden keresztül a terapeuta azonnal felismeri, mely manuális technika fog kelleni ahhoz, hogy segítséget tudjon nyújtani kezeltjének. Elsősorban tehát izom-, és ízületi bántalakra alkalmazzák az FDM-et, de egyre több a tapasztalat a viscerális panaszok kezelése terén is.

Milyen testbeszédek ismertek, melyeket az FDM a diagnosztizálásra használ fel?

- Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat – triggerband.
- Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol – continuum disztorzió.
- Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját – herniált triggerpont.
- Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben – falt disztorzió.
- Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg, hangyás – cilinder disztorzió.
- Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj – tektonikus fixálás.

Jelen pillanatban fájdalom leírását a világon nincs olyan nép, aki ne így tenné, így az FDM internacionális, a terpaueta egyáltalán nem kell, hogy páceinse nyelvét értse, fájdalmát fogja tudni csillapani. Az FDM kezelés után a kezelt házi feladatot kap: mozgatást, esetleg önmasszázst, nyújtásokat, stb. A kezelés szinte kivétel nélkül fájdalmas, viszont a páciensek a siker miatt kérni fogják a kezelést az első eredmények után.

Figyelem! Senkinek nem kell semmilyen eddig tanultakat a kukába dobni. Épp csak azt tanuljuk meg, hogy mely eljárás mikor (!!) alkalmazandó – legyen szó masszázsról, nyújtásról, melegterápiáról, elektroterápiáról, köpölyről, manuálról, kimozgatásról, manipulációról – mind-mind csak 1 disztorzióra jó a 6 közül – s eddig a terapeuta gyakorlatilag véletlenszerűen alkalmazta azokat és kezelt sikerrel, vagy éppen nem. Végre mindenki tudni fogja: mit, miért és mikor.
Az FDM képzés után általában igen nagy átrendeződés történik meg a fejekben és a pacientúrában. Lemorzsolódnak a gyógyulni nem vágyó, csak beszélgetni kívánók és egyre több lesz a komoly eredményeket kívánó kliensek.

 

A képzés 6 napos. Ezt 3 hétvégén tartjuk, elnevezéseik: FDM1 FDM2 FDM3.

 

Masszőrök Egyesülete érvényes tagságal rendelkezők 10 %-os kedvezményt kapnak az FDM 1-es modul részvételi díjából.

Az Oriolus-Med a német alapítású IFDMO (International FDM Organisation) magyar hivatalos partnerintézménye.

Időpontok:  https://www.oriolus-med.hu/fdm/

Információ: Quastné Rigó Katalin, telefon: 70-3895927